Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2018 11:07 - Кайваля упанишад
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4775 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кайваля Упанишад

Превод от санскритски и коментар Свами Прабхавананда

Мъдрецът, който е реализирал Аза чрез вяра, богоотдаденост и медитация — който е станал едно с Брахман — е освободен от колелото на промените и се освобождава от прераждането, мъката и смъртта.

Нека Брахман ни закриля,
нека Той ни води,
нека ни дава сила и правилно разбиране.
Нека любовта и хармонията бъдат с всички нас.
ОМ... Мир... мир... мир.

Ученикът: "Учителю, научи ме на познанието за Брахман. Чувал съм, че това е Върховното познание, тайно и свещено, търсено от мъдрите, и че този, който се стреми към него, се освобождава от всички нечистоти и постига Върховното същество".

Учителят: "Опитай се да познаеш Брахман като развиеш вяра в думите на Писанията и в своя Гуру. Бъди отдаден на Брахман. Медитирай върху Него безспирно. Нито чрез работа, нито чрез създаване на потомство, нито чрез богатство — а единствено чрез отдаденост на Него и безразличие към света човек постига безсмъртие.
Върховното небе сияе в лотоса на сърцето. В него влизат онези, които се борят и опитват.

Разбирайки духа на ученията от Писанията, те се отричат от света.

Оттегли се в усамотение. Седни на чисто място в изправена поза, нека гърбът и вратът ти бъдат в една линия. Бъди безразличен към света. Контролирай всичките си сетивни органи. Поклони се с отдаденост на своя Гуру. След това навлез в лотоса на сърцето и медитирай върху присъствието на Брахман — Чистия, Безкрайния и Блажения.

Непроявен за сетивата, отвъд всяка мисъл, безкраен по форма — Той е Бог. Той е извършителят на всяко добро; Той е вечно спокоен; Той е безсмъртен. Той е Единият — без начало, без среда или край; Той е всепроникващ. Той е Безкрайната мъдрост и Той е Блаженството.

Мъдреците медитират върху Него и достигат Източника на всички същества, Свидетеля на всички. Той е отвъд всяка тъмнина. Той е Брахман, Той е Шива, Той е Индра, Той е Върховната, Неизменна реалност. Той е Вишну, Той е Изначалната енергия, Той е Вечността. Той е всичко. Той е това, което е било и онова, което ще бъде. Той е Вечният. Онзи, който Го познае, побеждава смъртта. Няма друг път към освобождението.

Виждайки Аза във всички същества и всички същества в Аза, човек отива при Брахман. Това е единственият път.

Умът може да бъде сравнен с едно парче дърво, а сричката ОМ с второ. Като триеш двете парчета, повтаряйки святата дума и медитирайки върху Брахман, пламъкът на познанието ще се запали в сърцето ти и всичките ти нечистоти ще бъдат изгорени.

Като Аза Той пребивава във всички форми, но е забулен от невежеството. Когато се намира в онова състояние на сън, което хората наричат будното състояние, Той става индивидуалният аз и се радва на храна, питиета и много други удоволствия. Когато се намира в онова състояние на сън, което човекът нарича състоянието на сънуване, Той е щастлив или нещастен поради онова, което умът сътворява. А когато е в онова състояние на сън, което хората наричат дълбок сън, той бива надвит от тъмнината и не чувства нищо, а се радва на покой.

След смъртта Той се ражда отново и условията на новия му живот са предопределени от миналите му действия и от навиците, които е формирал. Той продължава да живее в трите състояния на съзнанието — будното състояние, състоянието на сънуването и състоянието на дълбокия сън без сънища. Докато това продължава, Той е индивидуалният аз. Като Аза, Той е безкраен и неделим; Той е съзнанието и блаженството. От него са родени умът, животът и сетивата; земята, въздухът, водата, огънят и етерът. Той е реалността зад всяко битие.

Той е Върховният Брахман. Той е във всяко нещо, Той е основата на всяко нещо. Той е по-фин от най-финото. Той е вечен. Ти си Той! Ти си Той!

Онзи, който е създал Този велик спектакъл на будното състояние, на състоянието на сънуване и на дълбокия сън — аз съм Той. Аз съм Брахман: узнай това и разчупи всички окови.

В трите състояния на съзнанието — каквото и да изглежда като наслаждаващия се или като обекта на наслаждение — Аз съм Свидетелят на всичко това, оставайки отделен от всичко. Аз съм Чистото съзнание. Аз съм Вечният Шива.
От Мен възниква всичко, в Мен всичко същества и в Мен отново всичко се връща. Аз съм Брахман — Единият без втори.

Аз съм по-фин от най-финото: Аз съм по-велик от най-великото; Аз съм Вечното същество. Аз съм тази многообразна вселена. Аз съм Господ със златно сияние. Аз съм Шива.

Аз съм без ръце и крака. Моите Божествени сили никой не може да си въобрази. Аз виждам, въпреки че нямам очи; Аз чувам, въпреки че нямам уши. Аз знам всичко, но никой не знае Мен. Аз съм Безкрайната мъдрост. Аз съм онзи, който бива познат чрез Писанията. Аз съм този, който познава Писанията. Добрите качества и недостатъците не могат да ми повлияят. Аз не съм се раждал; нямам нито тяло, нито сетива, нито ум. Аз, Върховният Аз, живея в лотоса на сърцето. Аз съм чист. Аз съм Единият без втори.

ОМ... Мир... Мир... Мир.

Източник: https://www/milena.kiryakova.1




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Интересна поредица за Упанишад ...
10.09.2018 12:56
Интересна поредица за Упанишад представяш, netski. Сигурен съм, че за много хора, освен мен ще е интересно.
Поздрави!
цитирай
2. netsky - Така е, barin.
10.09.2018 15:37
Упанишадите са запазили в писмен (и общодостъпен) вид нещо уникално.
Който е достатъчно узрял, ще го оцени.

С уважение,
Поздрави!
цитирай
3. wonder - Чета с бавен интерес всичко, което ...
01.10.2018 10:32
Чета с бавен интерес всичко, което пишеш и ще напишеш за Прасна, Иша, Кена, Катха, Мандукя, Айтрея, Тайтиря, Чхандогья и Брихадараньяка.
И ти благодаря, че ме обогатяваш!
цитирай
4. netsky - Благодаря, wonder,
02.10.2018 17:48
за окуражаващия коментар.
Радвам се, че споделеното тук може да бъде полезно.
Нека истинността и добротата бъдат винаги с теб!
цитирай
5. wonder - за окуражаващия коментар. Радвам ...
03.10.2018 07:30
netsky написа:
за окуражаващия коментар.
Радвам се, че споделеното тук може да бъде полезно.
Нека истинността и добротата бъдат винаги с теб!


Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 316115
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10640