Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2016 10:19 - За магарето и моркова 2
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 792 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 22.08.2017 12:14 "Битието има способността да се превръща в каквото и да си помислиш. Каквато и концепция да подадеш на съзнанието, съзнанието ще ти достави това. За каквото и да се държиш интензивно, ти си обречен да бъдеш това, такова е качеството на съзнанието."

Нисаргадатта Махарадж

Гласувай:
3
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. netsky - Нисаргадатта Махарадж:
30.05.2016 21:19
"Съзнанието и Абсолютът"

25 февруари, 1981

Махарадж: Всеки живее в света, според предварителни идеи. Каквото и да е духовното знание, което си мисли, че е достигнал, той продължава да живее според тези концепции.
Питащ: Какво е да се живее без концепции?
М: Всеки отговор, който ти се даде, ще бъде концепция.
П: Как може човек да знае, че е отвъд концепциите?
М: Просто да разбере, без ни най-малко съмнение, с непоклатима убеденост, че има състояние, преди появата на това съзнание. Това, само по себе си, е достатъчно.
П: Как човек може да направи разграничение между това само да си мисли за това състояние и да го живее?
М: Как разбираш нещо? Всяко знание, от какъвто и характер да е, което мислиш, че имаш, може да бъде само в съзнанието. Как може съзнанието, което дойде по-късно, да ти даде някакво знание за това състояние, което съществува преди неговото идване?
Всяка мисъл, че си достигнал или че ще достигнеш това състояние, е фалшива. Каквото и да се случва в съзнанието, е чисто въображение, халюцинация; затова имай предвид, че СЪЗНАНИЕТО е това, в което всичко се случва. С това знание, бъди спокоен, не преследвай никоя от другите мисли, които възникват в съзнанието. Това, което е необходимо, е да разбереш, с абсолютна убеденост, че всичко е временно и не рефлектира твоето истинско състояние.
цитирай
2. netsky - И в тази връзка:
22.06.2016 12:12
"Можеш да ЗНАЕШ единствено фалшивото. Истинското трябва да си ти самият."
Нисаргадатта Махарадж

"Питащ: Какво е мястото на самадхи?
Нисаргадатта Махарадж: Неизползването на съЗНАНИЕТО е самадхи. Просто оставяш ума на мира. Не искаш нищо, нито от тялото си, нито от ума си."
цитирай
3. netsky - И пак в тази връзка:
07.03.2017 09:44
"Ти никога не можеш да имаш знание за твоето Себе, защото Парабрахман не може да бъде наблюдаван. Ти знаеш това, което не си - ти не можеш да знаеш това, което си."

Нисаргадатта Махарадж
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 230698
Постинги: 99
Коментари: 283
Гласове: 7975