Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 11:09 - Ахам брахмаасми
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1586 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 09.02.2018 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Действително, отначало Това [вселената] беше Брахман.

Той позна себе си: „Аз съм Брахман“ (Ахам брахмаасми) ; така той стана всичко.

Тези от боговете, които се събудиха, станаха такива (станаха всичко), също от мъдреците, също от хората.

Виждайки това, мъдрецът Вамадева разбра: „Аз бях Ману и Суря (Слънцето)“.

Така и сега този, който така знае: „Аз съм Брахман“, той става всичко Това; нему и боговете не могат да попречат, защото той става техният атма [тяхното себе].

А който почита друг бог: „Друго е той, друго съм аз“, той не знае. Той е като домашно животно на боговете. Както многото животни са полезни за човека, така също всеки един човек е полезен за боговете. Неприятно е да се изгуби дори едно животно, а колко повече, ако са много; затова на тях е неприятно хората да знаят това.



Този, който е във всички същества, различен от всички същества, когото всички същества не знаят, чието тяло са всички същества, който управлява всички същества отвътре, това е твоят атма, вътрешният управител, безсмъртният.



…невидим, той вижда; нечуван, той слуша; немислим, той мисли; непознаваем, той познава. Няма друг освен него, който да вижда, няма друг освен него, който да чува, няма друг освен него, който да мисли, няма друг освен него, който да познава. Това е твоят атма, вътрешният управител, безсмъртният. Другото е страданието.

Откъс от Брихадараняка упанишад





Тагове:   брахман,   атма,   атман,   ахам,   брахмаасми,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. netsky - Нети-нети
25.09.2015 11:10
…Защото там, където има двойственост, там един помирисва друг, там един вижда друг, там един чува друг, там един говори на друг, там един мисли за друг, там един познава друг. Но когато всичко за него е станало „аз“ [атма] , как и кого може той да помирише, как и кого да види, как и кого да чуе, как и на кого да говори, как и за кого да мисли, как и кого да познае? Как може да познае този, чрез когото познава всичко; как може да се познае познаващия, о, Майтрейи?
Той, този атма се определя така: „не това, не това“ (нети-нети). Той е недостижим, защото не се достига, неразрушим, защото не се разрушава, несвързваем, защото не се свързва, необвързан, без страх, не причинява (зло). Как може да се познае познаващия?

Брихадараняка упанишад
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 317789
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10675