Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2015 11:31 - Нероденият познаващ
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.08.2015 13:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     ...Този [атман] е трудно видим, влязъл в скритото, живеещ в сърцето, намиращ се в дълбокото, древен; който го разбира като бог чрез слизане във вътрешния аз посредством йога, изгонва радостта и мъката със сигурност.
    
Не се ражда и не умира познаващият. Не произлиза от никого и не става никой. Нероден, постоянен, вечен, древен, той не умира, когато загива тялото.
     По-малък от малкото и по-голям от голямото, атман (познаващият) е скрит в сърцето на хората. Без страсти, без усилие, величието на атман се вижда чрез спокойствие [прасад].
     Този атман не може да се постигне чрез поучение, нито чрез разум, нито чрез много знание. Постига го само този, когото той избере, на него атман разкрива същността си.

     Отвън възприема себе си самопороденият, затова се вижда отвън, а не вътре от себе си. [Затова] мъдрец, търсещ безсмъртие, гледа аз-а [атман] отвътре, с обърнати очи.

     Както водата, която тече по планинските урви, се изгубва, така и този, който вижда нещата различни, се губи, тичайки след тях.
     Като чиста вода, излята в чиста вода — така, о, Гаутама, е азът [атман] на знаещият мъдрец.
     Както огънят, един, влизайки в света, променя формата си според различните форми, така и единият атман във всички същества променя формата си според формите, но е извън тях.
     Както вятърът, един, влизайки в света, променя формата си според различните форми, така и единият атман във всички същества променя формата си според формите, но е извън тях.
     Както слънцето, око на целия свят, не придобива недостатъците извън окото, така и единият атман във всички същества не придобива страданията на света [оставайки] извън тях.
     [Има] един властител, вътрешният атман на всички същества, който създава [цялото] множество форми. Мъдрите го виждат вътре в себе си — за тях е вечната радост, не за другите.
     ...

     Катха упанишад


 


Тагове:   аз,   вътрешен,   атман,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 317771
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10674