Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2007 23:11 - Йога
Автор: netsky Категория: Други   
Прочетен: 2236 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 09.10.2013 11:51



Раджа Йога  /обобщено според Патанджали/

Системата на "Царската" Йога се състои от 8 степени:

1. Яма - морални принципи
2. Нияма - дисциплина
3. Асана - телесна поза
4. Пранаяма - контрол над дишането
5. Пратяхара - контрол над сетивата
6. Дхарана - концентрация
7. Дхияна - медитация
8. Самадхи - свръхсъзнание.


------------------------------------------------------------------------------

1. Яма са ограничения, морални принципи. Включва:

- ахимса (ненасилие);
- сатия (придържане към истината);
- астея (некрадене);
- брахмачария (съхраняване и култивиране на сексуалната енергия);
- апариграха (непривързване).

2. Нияма е спазване на предписанията, дисциплина. Включва:

- шауча (чистота на ума и тялото);
- самтоша (удовлетвореност);
- тапас (съзнателно усилие за самовъзпитание, аскетизъм);
- свадхияя (изучаване на писанията и на себе си);
- Ишвара пранидхана (отдаване на Божественото).

3. Асана са статични телесни пози, психо-физически упражнения укрепващи тялото. Конструирани са така, че да оказват въздействие върху всички мускулни групи, органи и жлези. Много от тях имат и лечебен ефект. По дефиниция асана е стабилна и удобна поза. Счита се, че тя е овладяна, когато може да се заеме с лекота, без усилие и да се остане продължително време в нея, без напрежение. Акцента при тях е поставен върху упражнения огъвкавяващи и заздравяващи гръбнака и крайниците. Асаните се делят на няколко основни групи:

Огъващи гръбнака пози - в Йога се смята че гръбначния стълб е "стълба на живота" и поддържането на здрав и гъвкъв гръбнак ни гарантира добро здраве и дълголетие. Тези пози огъват гръбнака напред, назад, настрани и го усукват. По този начин го поддържат здрав и гъвкав и успешно отстраняват рзлични здравословни проблеми в него.
Обърнати пози - това са пози, при които главата е надолу, а краката нагоре. Те отлично тонизират и зареждат с енергия. Оказват благотворно влияние върху цялото тяло и се смятат за най-ефективните асани в Йога.
Балансиращи пози - подобряват равновесието на тялото, заздравяват мускулатурата и засилват концентрацията на ума.
Седящи пози - позите с кръстосани крака и изправен гръб се използват основно за практикуване на медитация и пранаяма.
Пози за релаксация - използват се за пълно отпускане на тялото и успокояване на ума. Те възтановяват тялото и отстраняват всякакво телесно, умственно и психическо напрежение от него.
Съществуват и динамични упражнения наречени виняса, при които движението се синхронизира с дишането.

4. Пранаяма са дихателни техники за контрол над дишането, над жизнената енергия прана. Целта им е да засилят контрола над ума и процеса на осъзнаване, както и да подобрят и балансират циркулацията на енергиите в тялото. Те са мощно средство за акумулиране на жизнена енергия.

5. Пратяхара е процесът на отдръпване на сетивата от външните обекти и насочване на вниманието навътре към себе си. Целта е да се поставят сетивата под контрол за да не разсейват практикуващия и да го подготвят за предстоящия етап на концентрация.

6. Дхарана (концентрация) е съзнателен процес на еднонасоченост на вниманието, върху определен обект или процес. Обикновенно за обект на концентрация се използва тялото или някой негови части (например енергийните центрове чакри), както и процеса на дишане. Чрез техниките за концентрация се развива устойчивост на вниманието и се повишава способноста за съсредоточаване. Придобива се способност за съзнателен контрол над ума и мисловния процес.

7. Дхияна (медитация) е процеса, който се случва спонтанно след продължителна и задълбочена концентрация. Медитацията е особенно състояние на ума, в което съзнанието е напълно спокойно, а мисловният процес е спрял. Тялото и умът се сливат в едно и се изпитва вътрешно състояние на блаженство.

8. Самадхи е свръхсъзнателно състояние на съзнанието, съпроводено с чувство на върховно блаженство. При него се излиза извън рамките на фрагментарното съзнание и опита ограничен от сетивата и времево-пространствения континиум. Самадхи възниква спонтанно след продължителна и дълбока медитация и има различни степени. Това е крайната цел на Йога, при която йогина е напълно овладял себе си и придобил пълен контрол над дейността на съзнанието си, което довежда до цялостна трансформация на личноста.

--------------------------------------------------------------------------------

Практика в йога

Всеки, който действително практикува Йога, ще постигне успех, независимо дали е млад, стар, слаб или болен, но не и този, който е ленив.
"Хатха Йога Прадипика" І.64-66

Базирана на холистичния възглед за единство между ума и тялото, при който контролирайки ума-контролираме и тялото, Йога внася баланс и хармония у всеки, който я практикува.

Специфичните йогийски упражнения, наречени асанa, имат за цел да изградят едно здраво и силно тяло. Имащи голям здравословен ефект, те помагат при лечението на много заболявания и предпазват от появата на други. Подобряват функцйите и дейноста на всички вътрешни органи и системи в тялото- сърдечносъдова, кръвоносна, нервна, храносмилателна, отделителна. Регулират хормоналния и енергийния баланс, както и обмяната на веществата. Засилват концентрацията на ума и подобряват дейноста на мозъка. Забавят процесите на стареене. Заздравяват гръбначния стълб. Повишават мускулната сила, гъвкавост и издръжливост. Огъвкавяват всички стави, мускули и сухожилия. Оформят тялото пропорционално и атлетично. Разтягането на мускулите при различните асани-релаксира тялото, зарежда го с енергия и тонизира.

Техниките за контрол на дишането (пранаяма), подобряват дихателния процес и енергизират тялото. А методите за концентрация и медитация успокояват ума, изчистват го от излишни мисли и подобряват способноста за съсредоточаване, осъзнатост и самоконтрол.

Основните правила при практикуване на Йога са:

Тялото не се насилва - упражненията се изпълняват дотам, докъдето ни е удобно и приятно, без болка и насилие. След заемането на дадена поза тялото се отпуска максимално в нея. Степента на огъване и времето на задържане в асаните е в рамките на комфортното и е индивидуално за всеки, съобразно неговите лични възможности.
Умът е концентриран върху изпълнението на упражненията или върху определени части на тялото.
Дишането е нормално и винаги през носа. При някой упражнения се синхронизира движението с дишането.
Спазването на тези основни правила гарантира максимална ефективност от йога практиката.


Източник:
http://daoin.com/yoga.php
http://www.clubpatanjali.net/yoga.html




Тагове:   йога,   асана,   пранаяма,   раджа,   самадхи,


Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 317371
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10665